Utrustning och säkerhet

equipment-and-safetyEn av de absolut viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till klättring är självklart säkerheten. Säkerheten är A och O, oavsett om du väljer att klättra på klätterväggar i en träningslokal, eller om du vågar dig på utmaningen att klättra på ett riktigt berg eller på is.

Det första man bör se till i sin utrustning är att skorna är anpassade efter den typ av klättring man väljer att göra. Precis som i andra typer av sporter finns det många olika grenar inom klättring och man bör ha rätt utrustningen för den eller dom grenar man valt att utöva, t.ex. bouldering eller sportklättring. Skorna ska ha en skön och stabil passform, som även ger grepp på mindre ytor eftersom klättring ofta innebär att man inte kan ta hjälp av hela fotsulan. En hjälm som är anpassad efter just din huvudform är ett måste.

Idag finner man mängder med olika butiker som valt att sälja utrustning för klättrare. Klättring i sig är egentligen inte en ovanlig sport, men kräver en helt annan typ av utrustning och säkerhet än vad man kanske är van vid. Som nybörjare kan det vara svårt att veta vad man söker och om möjligheten finns gör man rätt i att kontakta en klubb eller förening som jobbar med klättring. Vill man inte ansluta sig, brukar det även gå bra att enbart ställa frågor. Kom ihåg att internet är hela världens mötesplats och på forum för likasinnade kan man få svar och vägledning om hur man kommer igång med sin klättring, har man tur kanske man även lyckas få nya vänner och kontakter att klättra tillsammans med.

Nuförtiden har man även turen att kunna besöka ett klättercenter för att själv få testa på hur det är att klättra, innan man går och köper utrustning för en större summa pengar. Genom att först testa på sporten några gånger kan man sedan vara säker på att man ger sig in i något som man faktiskt tycker om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *